Beeldenstormers in Brabant

in Column

AlexanderEen opmerkelijk voorval deed zich voor in het Brabantse dorp Deurne. Afgelopen dinsdagmiddag beklom hier op klaarlichte dag een nog onbekende man een 3 meter hoog Jezusbeeld en verminkte hiervan met een steen het gezicht en sloeg vervolgens het hoofd en de handen eraf, waarna hij op zijn fiets weer vertrok. Volgens de politie zou de dader een lichtgetinte man zijn met een donkere baard.
Toevallig raakte afgelopen weekend ook in het nabijgelegen Nuenen een Christusbeeld ernstig beschadigd – eveneens mogelijk door vernieling. Van het beeld bij de Nuenense algemene begraafplaats waren de benen afgebroken. Of de zaken met elkaar te maken hebben is nog niet duidelijk.

Wat is er in Brabant aan de hand? Zou er soms – net als in de 16e eeuw – een nieuwe beeldenstorm gaande zijn, waarbij een man met een donkere baard zich de nieuwe Johannes Calvijn waant en afgodsbeelden stuk slaat?

Dat is niet erg voor de hand liggend, het doet eerder denken aan de methoden van hedendaagse beeldenstormers – zoals de islamitische Taliban in Afghanistan die enkele jaren geleden 2000 jaar oude Boeddhabeelden opbliezen, waarvan al eerder de gezichten waren verminkt. Daarnaast zijn zij veel beter bedreven in religieuze re-enactment dan de meeste protestanten. Loopt bij de protestanten hooguit een handjevol Amerikaanse Amish in historische kostuums rond, binnen de islamitische wereld is het naspelen van de woestijncultuur uit de tijd van Mohammed eerder regel dan uitzondering, waardoor we in onze moderne tijden steeds meer boerka’s, niqaabs, tulbanden en baarden zien. Hierdoor is het eigenlijk ook volstrekt onnodig om – met een schenking van de Sultan van Oman – een islamitisch gedeelte in het Bijbels Openluchtmuseum te bouwen, de gemiddelde “prachtwijk” in West-Europa is immers inmiddels al veranderd in een Middeleeuws-Arabisch openluchtmuseum – compleet met re-enactment…

Het zou mij dus niet verwonderen als de bebaarde aanvaller van het Jezusbeeld een radicale islamiet blijkt te zijn. Het is derhalve begrijpelijk dat – in tegenstelling tot de immer politiek-correcte Raad van Kerken – een aantal Brabantse katholieke priesters in het verweer komen tegen de islamisering en in de uitzending van Netwerk van afgelopen dinsdagavond aangaven dat de film Fitna van Wilders terecht wijst op de risico’s van de letterlijke interpretatie gewelddadige passages uit de koran. Pastoor Harm Schilder uit Tilburg – bekend van zijn gewonnen zaak tegen de gemeente om de klok ’s ochtends te mogen luiden – schrijft op zijn weblog een zeer scherpe reactie naar aanleiding hiervan:

Het is mij een raadsel hoe het kan dat iemand die Fitna gezien heeft, als eerste zegt dat mensen erdoor gekwetst worden. Dat kan wel zo zijn, maar als filosoof heb ik toch geleerd om een onderscheid te maken tussen hoe dingen voelen en hoe dingen zijn. Wie zijn nu de echte gekwetsten? Dat zijn toch de arme mensen die lijden onder geweld in de naam van Allah? Bij die slachtoffers horen ook Islamieten! Dat Fitna het ook opneemt voor die mensen hoor je niet. Neen, de film wordt in het politiek correcte denken louter op zijn effect beoordeeld, niet op de feiten. ‘Daar hebben we het later nog wel eens over.’

Ik vraag me af hoe CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel – die het hoogste woord had over hoe kwetsend Fitna wel niet was – als Brabander van kahtolieke huize gaat reageren als mocht blijken dat het Jezusbeeld inderdaad door een moslim is vernield. Zou hij dan ook het hoogste woord voeren in een speciaal kamerdebat over hoe kwetsend dit is voor Katholieken? Nee, waarschijnlijk is hij dan te druk bezig om samen met het kabinet te knielen voor de moslimfundamentalisten uit Sudan en hen te paaien met onze zuurverdiende belastingcenten – om zo voor hen het door Fitna veroorzaakte ondraaglijke leed te verzachten…..
Voor het zover is moet er eerst een dader gepakt worden – áls dat al gebeurd – wat in Nederland héél lang kan duren. En tot die tijd zal de Calvijn-re-enactment wel de hoofdverdachte blijven…..

Deel/Bewaar dit artikel
11 Reacties

11 Reacties

 1. Het zou mij dus niet verwonderen als de bebaarde aanvaller van het Jezusbeeld een radicale islamiet blijkt te zijn

  Zouden wij dan niet, in solidariteit met deze kleine zwakke en onderdrukte minderheid zelf onze Jezusbeelden in stukken moeten slaan? Blijkbaar zijn ze byzonder kwetsend voor moslims, we zouden die mensen toch op geen enkele manier willen beledigen?

  Wel een vraag wat we met de voor moslims zeer kwetsende aanwezigheid van 30.000 joden in Nederland moeten doen.

 2. @Daniel: wellicht dat Van Geel en zijn cultuurrelativistische vrinden in het kabinet een dergelijk voorstel zullen doen – overeenkomstig met de lijn van het Amsterdamse stadsdeelbestuur wat een Kruis (oorlogsmonument) liet verwijderen omdat het te dicht bij een moskee zou liggen….

  Voor de tweede vraag hebben ‘grote denkers’ als Van Agt en Gretta D. vast een antwoord….

 3. Alexander

  En er is een verdachte opgepakt, een 36-jarige man uit Amsterdam is in de buurt van Venray opgepakt toen hij daar een Jezusbeeld aan het vernielen was, in de regio blijkt dat op meer plaatsen Jezusbeelden zijn vernield de afgelopen dagen, naar nu blijkt ook in Helmond en Lierop, zie: http://www.ed.nl/regio/deurne/2951701/Verdachte-aanslag-beeld-opgepakt.ece

 4. “Het zou mij dus niet verwonderen als de bebaarde aanvaller van het Jezusbeeld een radicale islamiet blijkt te zijn.”
  En roep jij dan “Kruisigt hem, kruisigt hem! Zijn bloed kome over ons en onze kinderen.”??

 5. Alexander

  Nee, ik gebruik niet zulke barbaarse methoden – welke in de achtergebleven islamitische cultuur nog gemeengoed zijn. Maar ik keer ook niet mijn linkerwang toe, een gepaste straf is voor zulk vernielzuchtig tuig op zijn plaats. De lijn van de Nederlandse rechterlijke macht is om in zulk soort zaken doorgaans een werkstraf op te leggen, laat dat dan in zijn geval het uitmesten van een varkensstal zijn – een van het formaat Augiasstal ofzo…

 6. Alexander

  Er is nu ook een foto – gemaakt door een omstander – waarop te zien is hoe een man het beeld aanvalt:

  http://www.ed.nl/multimedia/archive/00717/beeldenstormer_717445h.jpg

 7. Maarten

  Als er een moskee word vernield of in brand gestoken staat het in eens groot in de pers net of er weet niet wat is gebeurd een ramp bijvoorbeeld zo doen ze het bij de pers.
  Dat er dan volgens hun Nederlandse rechts extremisten dat dan gedaan zouden hebben.
  Maar word er een Jezus beeld vernield door iemand en dat was in dit geval geloof ik een donkere man met een baard dus misschien wel een moslim.

  Dan hoor je de pers er niet over.
  Dan staat er maar een mini stukje der over op nu nieuws site maar meer ook niet.
  Terwijl Jezus iets is van ons geloof van de meeste mensen in Nederland.
  Maar dat vind ik dus zo stom als een Jezus beeld of kerk of alles wat met het cristenlijke geloof te maken heeft word vernield dan hoor je de pers daar niet over.
  Maar als het een moskee is of een moslim school komt het bij het nieuws en staat er een grooter stuk over in de krant.

  Ik vind het gewoon belachelijk.
  Ik krijg zo gevoel over de pers dan.
  Dat ze eigenlijk zeggen zo komt het er wel op neer.
  Dat namelijk het voor hun blijkbaar grooter nieuws en voor hun erger is als er iets van het moslim geloof word vernield dan van het cristenlijke geloof.
  Net of het heel normaal is dat het zo gebeurd met cristenlijke dingen die vernield worden.
  Zo komt het wel bij mij over wat de pers dus doet.

 8. Inderdaad opvallend is dat deze vernielingen zelfs niet het Brabants Dagblad halen. Media zijn erg sterk in het belichten van acties tegen Moslims.

  Veel media doen er veel aan om vooral niet als Rechts gezien te worden. Maar hierdoor slaan ze veelal door naar het extreem-linkse knuffelgedrag.

 9. Maarten

  Inderdaad Joost want ik denk dat de pers en de media bang zijn dat ze bijvoorbeeld bedreigd worden met haat door radicale moslims bijvoorbeeld.
  En cristenen doen dat niet zo snel.

 10. Calvinist

  Ik, een rasechte Calvinist, ben absoluut tegen beeldenstormen (zoals nu plaatsvind door deze ‘moslim’).

  Gelukkig is er in calvinistische kring flink wat kritiek op de islam. Denk dan niet aan CDA/CU kringen maar meer aan SGP’ers. Daar behoor ik ook toe. En ben dus blij dat er naast de PVV ook nog een christelijke partij in de Tweede Kamer is die duidelijk laat zien dat de islam een probleem is.

  Nog wat over die moslim. Ik weet vrijwel zeker dat het iemand is van buitenlandse komaf. Waarom? Nou om dit stukje uit het ED:
  Het is een 36-jarige man uit Amsterdam met de Nederlandse nationaliteit. Of hij – zoals eerder door ooggetuigen is gesuggereerd – van buitenlandse komaf is, wilde een woordvoerder van de politie niet zeggen.

  Als hij het niet was geweest, had het er wel duidelijk gestaan. Omdat ze bang waren voor racisme, zouden ze direct hebben gezegd dat hij blank was (net zo goed als dat ze nu zeggen dat hij de Nederlandse nationaliteit heeft). Maar omdat ze niet durven te liegen, willen ze niet zeggen of hij van buitenlandse komaf is. Duidelijk is dan dus van wel.

 11. Alexander

  En wat is de straf… naar ‘goed’ Nederlands gebruik komt de dader er weer vanaf met een werkstraf…:

  Werkstraf voor vernieler kruisbeelden

  De man die in april Christusbeelden en wegkruisen in Noord-Limburg en Oost-Brabant vernielde, is veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur. De 37-jarige Amsterdammer moet verder 4000 euro aan schadevergoedingen betalen. Ook komt hij twee jaar onder toezicht van de reclassering te staan.

  De man was in verwarde toestand toen hij de beelden beschadigde. Hij werd op heterdaad betrapt in Leunen. Eerder was hij actief geweest in Deurne en Nuenen. Zijn motieven zijn nooit duidelijk geworden.

  31 december 2008 10:38

  http://www.l1.nl/content/3220506/Werkstraf+voor+vernieler+kruisbeelden

Reageer!

We ondersteunen het gebruik van Gravatars - maak je eigen Gravatar aan en word eenvoudiger herkend op blogs!

XHTML: Je kunt onder andere de volgende tags gebruiken in je reactie: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>